Výdajové paušály, zrušení knihy jízd

27. červenec 2009

Výdajové paušály, zrušení knihy jízd

Minulý týden schválil senát dvě novely zákona o daních z příjmů, které mohou znamenat zajímavé snížení daňové a administrativní zátěže některých daňových poplatníků. Shodou okolností jsou obě dvě novely přijaty formou tzv. přílepků. Zvýšení výdajových paušálů bylo přidáno do novely zákona o povinném značení lihu (senátní tisk č. 142) a změna v uplatňování nákladů na služební automobily byla přidána do novely zákona o správě daní a poplatků (senátní tisk č. 119).

Výdajové paušály

První z uvedených změn je zvýšení výdajových paušálů, které si mohou uplatnit daňoví poplatníci - fyzické osoby mající příjmy z podnikání a z jiné samostatné výdělečné činnosti místo nákladů v prokázané výši. Vyšší výdajový paušál znamená snížení nejen základu daně, ale i vyměřovacího základu pro sociální a zdravotní pojištění. Novelou dochází k navýšení paušálu u osob majících příjmy z řemeslných živností na 80% (dříve 60%) a u osob s příjmy z neřemeslných živností, z jiného podnikání podle zvláštních právních předpisů a z jiné samostatné výdělečné činnosti na 60% (dříve 50% a 40%). 

Zrušení knihy jízd

Druhá změna byla v médiích zjednodušeně prezentována jako "zrušení knihy jízd". Jedná se o možnost uplatnit za nejvýše 3 vlastní (tzn. ve vlastnictví poplatníka nebo jím najatá) silniční motorová vozidla používaná k dosahování zdanitelných příjmů místo prokázaných nákladů na pohonné hmoty a parkovné výdajový paušál ve výši 5 000 Kč za měsíc. Poplatník se tak může vyhnout vedení knihy jízd nebo prokazování cestovních náhrad v případě, že vozidlo není zahrnuto v obchodním majetku poplatníka - fyzické osoby. Povinnost vést knihu jízd zákon o dani z příjmu neukládá, ale správce daně přesto její předložení při daňových kontrolách často požaduje k prokázání výše nákladů na spotřebu PHM firemních automobilů. 

Je zřejmé, že výdajový paušál nebude výhodný pro všechny, ale zejména pro ty poplatníky, kteří s daným vozidlem najezdí relativně méně kilometrů. Limit kilometrů lze vypočítat v závislosti na spotřebě vozidla a ceně PHM. Výdajový paušál, daňové odpisy vozidla i ostatní náklady na provoz vozidla bude také nutné krátit o 20% v případě, že vozidlo bude používáno i pro soukromé účely. Přesto může být uplatnění paušálu velmi zajímavé. Je jisté, že kolem uplatňování paušálu na motorová vozidla vznikne ještě řada otázek, jako jednu z prvních bude nutné vyřešit, zda paušál na vozidlo může uplatnit pouze fyzická nebo i právnická osoba. 

Dle přechodných ustanovení obou výše uvedených novel lze zvýšené výdajové paušály i paušály na vozidla uplatnit již za zdaňovací období začínající v roce 2009.

Daniel Kunc

Komentáře jsou uzavřeny

---

TOPlist