Nová smlouva o zamezení dvojímu zdanění s Kyprem

16. září 2009

Nová smlouva o zamezení dvojímu zdanění s Kyprem

Poslanecká sněmovna schválila novou Smlouvu mezi Českou republikou a Kyperskou republikou o zamezení dvojímu zdanění a zabránění daňovému úniku v oboru daní z příjmu. Nová smlouva přináší celou řadu změn vyplývající z toho, že téměř 30 let stará smlouva o zamezení dvojímu zdanění bude nahrazena smlouvou moderní.

Mezi nejdůležitější změny patří např. změna metody vyloučení dvojího zdanění pro rezidenty České republiky, nově se bude aplikovat výhradně metoda zápočtu, dále doplnění možnosti zdaňovat ve státě zdroje příjmy z prodeje podílů v nemovitostních společnostech nebo doplnění tzv. službové stálé provozovny. Dochází rovněž ke změnám zdanění dividend, úroků a licenčních poplatků ve státě zdroje. Úroky budou nově zdaňovány pouze ve státě příjemce úrokového příjmu, nikoli ve státě zdroje, dále dochází ke snížení maximální sazby srážkové daně z dividend z 10% na 5% (případně na 0%) a naopak ke zvýšení sazby srážkové daně z tzv. průmyslových licenčních poplatků z 5% na 10%.

Nová smlouva může znamenat významnou změnu efektivity obchodních nebo vlastnických struktur s osobami, které jsou daňovým rezidentem Kyperské republiky. Bude-li dokončen proces ratifikace smlouvy na české i kyperské straně ještě v roce 2009 a vyměněna příslušná oznámení mezi oběma státy, mohla by být nová smlouva účinná již od 1. 1. 2010. Všechny "kyperské" struktury by proto měly být co nejdříve prověřeny z pohledu změn, které nová smlouva přinese. 

Daniel Kunc

Komentáře jsou uzavřeny

---

TOPlist