Výdajové paušály - opět změna

27. listopad 2009

Svobodná povolání, maximalizujte příjem za rok 2009!

Pro rok 2009 byl na 60% zvýšen paušální výdaj podle § 7 odst. 7 zákona o daních z příjmů u osob s příjmy z jiného podnikání podle zvláštních právních předpisů (např. doktoři, advokáti, notáři, auditoři, daňoví poradci, architekti, pojišťovací makléři a agenti) a s příjmy z jiné samostatné výdělečné činnosti (např. poskytovatelé práv, podnikatelé, na které se nevztahuje ani živnostenský zákon ani zvláštní předpisy, znalci, tlumočníci, insolvenční správci).

V rámci tzv. Janotova balíčku zákonů však byl tento paušál od roku 2010 snížen zpět na 40%. To znamená, že za jinak stejných podmínek zaplatí za letošní rok svobodná povolání na dani z příjmu, sociálním a zdravotním pojištění o plnou jednu třetinu nižší odvody než za rok 2008. Naopak v roce 2010 zaplatí zase o celou polovinu vyšší odvody než v roce 2009!

Z toho vyplývá jediný závěr: Ti kterých se to týká, by v závěru letošního roku neměli odsouvat inkaso svých příjmů do příštího roku, ale naopak by se měli pokusit maximalizovat své příjmy za rok 2009 na úkor budoucích příjmů. Toho lze dosáhnout např. zkrácením splatnosti pohledávek, inkasováním záloh dopředu, dřívější fakturací apod.

Daniel Kunc

Komentáře jsou uzavřeny

---

TOPlist