Novinky v zákoně o správě daní od 1.1.2010

2. prosinec 2009

Změny ve prospěch poplatníků, zástavní právo naopak přitvrdí

Novela č. 304/2009 Sb. zatím stále ještě účinného zákona o správě daní a poplatků zavádí od 1.1.2010 některé novinky, které jsou ve prospěch daňových poplatníků. Jedná se zejména o tyto pozitivní změny:

  • Rozhodnutí správce daně obecně budou muset být odůvodněná. V odůvodnění rozhodnutí, které bylo stanoveno na základě dokazování musí být uvedeno, které skutečnosti má správce daně za prokázané, o které důkazy opřel svá skutková zjištění, jakými úvahami se při hodnocení důkazů řídil a jak věc posoudil po právní stránce.
  • Odvolání proti doměření daně po provedené daňové kontrole, bude mít odkladný účinek, tzn. doměřená daň bude případně splatná až nabytím právní moci rozhodnutí o odvolání.
  • Potvrzena je dříve judikovaná lhůta pro vyměření daně v délce tří let od konce zdaňovacího období, v němž vznikla daňová povinnost (potvrzení tzv. teorie 3 + 0).
  • Potvrzení o daňové bezdlužnosti nově obdrží i daňový subjekt, který sice má daňový nedoplatek, ale má zároveň povolení posečkání daně nebo povolení zaplacení daně ve splátkách a plní podmínky stanovené těmito povoleními.

Naopak vůči daňovým dlužníkům bude uplatňováno tvrdší daňové zástavní právo. Daňové zástavní právo nebude vznikat až nabytím právní moci rozhodnutí správce daně o zřízení zástavního práva, ale již doručením tohoto rozhodnutí daňovému dlužníku. Zástavní právo k nemovitostem evidovaným v katastru nemovitostí a k dalším věcem, o nichž jsou vedeny veřejné registry, bude vznikat doručením rozhodnutí katastrálnímu úřadu nebo tomu, kdo vede veřejný registr.

Uplatňování zástavního práva by touto změnou mělo být pro daňovou správu efektivnější. Daňoví dlužníci, kterým hrozí zastavení jejich majetku, budou mít relativně méně času na případný převod svého majetku na jiné osoby.

Daniel Kunc

Komentáře jsou uzavřeny

---

TOPlist