Novela zákona o DPH 2010

8. prosinec 2009

Místo zdanitelného plnění u služeb a další změny v uplatňování DPH od 1.1.2010

Na své 14. schůzi (od 10.12.2009) se Senát Parlamentu České republiky bude zabývat novelou zákona o dani z přidané hodnoty, senátní tisk č. 195. Jedná se o technickou novelu, která zejména implementuje nové směrnice EU pokud jde o místo poskytnutí služby a o prováděcí pravidla pro vracení daně z přidané hodnoty osobám povinným k dani.

Základním pravidlem pro stanovení místa zdanitelného plnění při poskytování služby již nebude určení dle místa, kde má sídlo, místo podnikání nebo provozovnu poskytovatel služby. V případě, že služba bude poskytována osobě povinné k dani, bude základním pravidlem určení místa zdanitelného plnění dle sídla, místa podnikání nebo provozovny příjemce služby. Ze základního pravidla jsou stejně jako dle současného znění zákona definovány četné výjimky, např. pro služby vztahující se k nemovitostem, pro služby v oblasti kultury, sportu, vzdělávání, pro poskytování nájmu dopravních prostředků apod.

Systém reverse charge, kdy daň uplatňuje příjemce služeb, tak bude uplatňován u širšího okruhu služeb poskytovaných mezi osobami z různých členských států EU a uplatňování daně se tak může zjednodušit. Např. u prací na movité věci pro osobu povinnou k dani již nebude podmínkou uplatnění reverse charge to, že movitá věc byla odeslána nebo přepravena z území členského státu, kde byla služba uskutečněna. Na druhou stranu např. u nájmů dopravních prostředků se bude muset rozlišovat mezi nájmem krátkodobým, u nějž bude místo plnění tam, kde došlo k fyzickému předání zákazníkovi a mezi nájmem dlouhodobým, u kterého bude místo plnění dle základního pravidla, tzn. je-li zákazníkem osoba povinná k dani tak u této osoby.

Všichni, kdo poskytují služby osobám z jiných členských států EU nebo ze zahraničí, nebo naopak, kterým tyto osoby poskytují služby, by si proto měli ověřit, zda po 1.1.2010 nemusí u těchto služeb změnit uplatňování daně. Navíc poskytovatelé přeshraničních služeb, které podléhají systému reverse charge, budou muset tyto služby vykazovat v souhrnném hlášení, které se bude nově podávat pouze elektronicky.

Z řady dalších změn, které novela zavádí si dovoluji upozornit na:

  • Novou úpravu definice dopravního prostředku.
  • Zavedení pravidla stanovení základu daně ve výši obvyklé ceny v případech, kdy příjemce plnění nemá plný nárok na odpočet daně nebo naopak v případech, kdy poskytovatel plnění je povinen krátit svůj nárok na odpočet.
  • Zařazení příjmů z převodů obchodních podílů na společnostech a členství v družstvech mezi plnění osvobozená od uplatňování DPH.
  • Nová pravidla a postupy pro vracení daně osobám povinným k dani zaplacené v jiném členském státě. Plátci daně z ČR budou žádat o vrácení daně prostřednictvím elektronického portálu spravovaného Ministerstvem financí.
Daniel Kunc

Komentáře jsou uzavřeny

---

TOPlist