Dárky a reklamní předměty

11. srpen 2010

Dárky a reklamní předměty

Víte přesně, kdy si můžete „dát do nákladů“ výdaje na pořízení pozornosti pro Vaše obchodní partnery? A kdy si můžete z těchto výdajů uplatnit nárok na odpočet daně z přidané hodnoty? Je poskytnutí takové pozornosti zdanitelným plněním? Zákon o dani z příjmů stanoví daňovou účinnost výdajů na reklamní a propagační předměty, zákon o dani z přidané hodnoty zase definuje nárok na odpočet u dárků poskytnutých v rámci ekonomické činnosti.

Podle zákona o daních z příjmů lze jako daňově účinný výdaj uznat výdaj na reklamní nebo propagační předmět, který je opatřen obchodní firmou nebo ochrannou známkou poskytovatele tohoto předmětu nebo názvem propagovaného zboží nebo služby, jehož hodnota bez DPH nepřesahuje 500 Kč a jenž není s výjimkou tichého vína předmětem spotřební daně.

Po poměrně dlouhou dobu bylo vymezení těchto předmětů v obou předpisech stejné, resp. vymezení v zákoně o DPH odkazovalo na definici reklamních a propagačních předmětů v zákoně o dani z příjmu. Novelami zákona o DPH z let 2008 a 2009 se však definování obou předmětů v daňových zákonech oddělilo. V současné době je definice daňově příznivé pozornosti pro obchodní partnery v zákoně o DPH liberálnější a platí, že dárek nemusí být pro účely uplatnění odpočtu DPH z výdajů na jeho pořízení opatřen obchodním jménem nebo ochrannou známkou poskytovatele dárku nebo názvem propagovaného zboží nebo služby a může jít o zboží, které je předmětem spotřební daně.

Jaké varianty mohou nastat, si lze uvést na příkladu kuličkového pera darovaného právnickou osobou v rámci její ekonomické činnosti:

Hodnota kuličkového pera bez daně

Označení kuličkového pera obchodní firmou Daň z příjmů – daňově účinný náklad?Daň z přidané hodnoty
Nárok na odpočet daněCharakter poskytnutého plnění
400,- KčANOANO(reklamní předmět)ANO (dárek)Není zdanitelným plněním  
400,- KčNENE(dar  - výdaj na reprezentaci) ANO(dárek) Není zdanitelným plněním
600,- KčIrelevantníNE (dar - výdaj na reprezentaci) NE(reprezentace)Plnění osvobozené od daně
Daniel Kunc

Komentáře jsou uzavřeny

---

TOPlist