Rozdělení odštěpením

3. červen 2009

Prodej majetku? Nejdříve společnost rozdělte odštěpením!

Potřebujete zpeněžit část majetku společnosti s ručením omezeným? Daňově výhodnější variantou přímého prodeje majetku společnosti může být rozdělení společnosti odštěpením a následný prodej obchodního podílu.

Rozdělení odštěpením podle §243 a násl. zákona č. 125/2008 Sb., o přeměnách obchodních společností a družstev v platném znění je jednou z možností, jak vyčlenit část majetku společnosti. Vyčleněná část majetku (a závazků) rozdělované společnosti přechází na existující nebo vznikající jednu nebo více nástupnických společností a společníci rozdělované společnosti se stávají společníky nástupnických společností. 

Daňově velmi zajímavé může být rozdělení společnosti s ručením omezeným, kde společníci - fyzické osoby splňují časový test 5 let účasti na společnosti pro dosažení osvobození příjmů z prodeje obchodního podílu od daně. Vyčlení-li totiž majetek určený k prodeji ze své s.r.o. do nově vzniklé společnosti, mohou následně prodat své podíly na nové společnosti a realizovat příjmy osvobozené od daně dle §4 odst. 1 písm. r) zákona o daních z příjmů.

Stejného efektu lze dosáhnout i u akciové společnosti, pokud akcionář - fyzická osoba nabyl akcie do konce roku 2007 a splní časový test 6 měsíců (případně 5 let) dle §4 odst. 1 písm. w) zákona o daních z příjmů ve znění platném do 31.12.2007.

Daniel Kunc

Komentáře jsou uzavřeny

---

TOPlist