Změna smlouvy o zamezení dvojího zdanění s Ruskem

2. září 2009

Změna smlouvy o zamezení dvojího zdanění s Ruskem

V letošním roce vstoupil v platnost Protokol ke Smlouvě mezi vládou České republiky a vládou Ruské federace o zamezení dvojího zdanění a zabránění daňovému úniku v oboru daní z příjmu a z majetku. Protokol vyšel ve sbírce mezinárodních smluv počátkem července 2009.

Protokol novelizuje znění původní smlouvy, přičemž některé změny jsou poměrně významné. Ruské firmy působící v České republice by měly zaznamenat, že do smlouvy byl doplněn koncept tzv. službové stálé provozovny, kdy daňová povinnost v ČR může vznikat i na základě poskytování služeb ruskou firmou, např. poradenských nebo manažerských.

Pro finanční operace může být významné, že upřesněné definice dividend a úroků již budou umožňovat zdanit ve státě zdroje úroky překlasifikované na dividendy podle pravidel nízké kapitalizace. Další změna, která může znamenat nové daňové povinnosti, je zdanění příjmů z prodeje společnosti, jejíž hodnota je z více než 50% tvořena nemovitým majetkem umístěným ve smluvním státě. Daň z takového prodeje má právo vybrat ten stát, kde je nemovitý majetek umístěn. Prodá-li tedy ruský daňový rezident podíl na české společnosti, která má více než 50% majetku v nemovitostech umístěných na českém území, musí v ČR podat daňové přiznání.

Nové znění smlouvy o zamezení dvojího zdanění se dle sdělení MF ČR bude uplatňovat od 1.1.2010.

Daniel Kunc

Komentáře jsou uzavřeny

---

TOPlist