Pozor na splatnost daní a pojistného

4. září 2009

Pozor na splatnost daní a pojistného

Daně a pojistné na zákonné sociální a zdravotní pojištění budeme muset platit dříve! Zákonem č. 285/2009 Sb., kterým se mění některé zákony v souvislosti s přijetím zákona o platebním styku, jsou novelizovány zákony o správě daní a poplatků, o pojistném na všeobecné zdravotní pojištění a o pojistném na sociální zabezpečení a příspěvku na státní politiku zaměstnanosti.

Novelizované předpisy totiž pro bezhotovostní převody nově definují dnem platby den, kdy dojde k připsání platby na účet poskytovatele platebních služeb správce daně, správy sociálního zabezpečení nebo zdravotní pojišťovny. V současné době u převodů z účtů vedených v České republice (a vedených v CZK u plateb daní) platí, že za den platby je považován již den, kdy je uskutečněno odepsání částky z účtu plátce.

Nový zákon o platebním styku definuje poskytovatelům platebních služeb maximální lhůty provádění platebních transakcí. V typickém případě, že daň nebo pojistné je hrazeno na základě elektronického platebního příkazu z účtu vedeného v České republice v českých korunách případně vedeného v eurech, musí poskytovatel platebních služeb připsat platbu na účet poskytovatele platebních služeb příjemce následující pracovní den po přijetí platebního příkazu.

Ve většině případů proto dojde k faktickému zkrácení lhůty pro zaplacení daní a pojistného o jeden pracovní den. Vznikne-li povinnost zaplatit daň nebo pojistné, je samozřejmě nutné počítat i s nutností dříve zpracovat daňové přiznání a povinné přehledy pojistného. Pamatovat je nutné také na změny trvalých příkazů k úhradě záloh. Změna je pro platby daní účinná od 1.11.2009, pro platby pojistného od 1.1.2010.

Daniel Kunc

Komentáře jsou uzavřeny

---

TOPlist