Články

---

Sociální pojistné

23. červenec 2009

Slevy na sociálním pojistném - uplatněte včas slevu zpětně

Příznivou zprávou pro zaměstnavatele je zavedení slevy na sociálním pojistném. Jedná se o jedno z prorůstových opatření na podporu zaměstnanosti. Sleva je konstruována tak, aby podporovala zaměstnávání zaměstnanců s relativně nižšími výdělky. Je totiž tím větší, čím nižší je vyměřovací základ zaměstnance pro účely sociálního pojištění. Konkrétně výše slevy na pojistném za jednotlivého zaměstnance činí při splnění podmínek 3,3% rozdílu mezi 1,15násobkem průměrné mzdy zaokrouhleným na celé stokoruny nahoru (pro rok 2009 27.100 Kč) a vyměřovacím základem zaměstnance, nejvýše však 25% vyměřovacího základu. Např. při vyměřovacím základu zaměstnance ve výši 10.000 Kč činí sleva na pojistném 565 Kč.

Uplatnění slevy je časově omezeno na období od 8/2009 do 10/2010 ovšem při splnění podmínek lze slevu uplatnit i zpětně za dobu před účinností novely zákona o sociálním pojištění, tj. za kalendářní měsíce leden až červenec 2009! Podmínkou je, že tato zpětně uplatnitelná mimořádná sleva je uplatněna ve výpočtu odvodů na sociálním pojistném za měsíc srpen 2009.

Daniel Kunc
---

Mimořádné odpisy a jiné změny zákona o dani z příjmu

23. červenec 2009

Zkrácení doby odpisování uzákoněno

Novela zákona o dani z příjmů zavádějící možnost rychlejšího odpisování nově pořízeného majetku prošla legislativním procesem a vyšla ve sbírce zákonů pod číslem 216/2009 Sb. V průběhu schvalovacího procesu byly do novely doplněny některé další změny. Jedná se například o zrušení podmíněnosti daňové uznatelnosti nákladů na školení zaměstnanců výkonem práce těchto zaměstnanců, možnost pro daňové rezidenty států EU zahrnout vybrané příjmy z ČR podléhající srážkové dani do českého daňového přiznání a započíst si sraženou daň na českou daňovou povinnost a dále možnost pro české daňové rezidenty - fyzické osoby uplatnit metodu vyloučení dvojího zdanění formou vynětí i u těch zahraničních příjmů ze závislé činnosti, kde smlouva o zamezení dvojího zdanění stanoví metodu zápočtu.

Daniel Kunc
---

Rozdělení odštěpením

3. červen 2009

Prodej majetku? Nejdříve společnost rozdělte odštěpením!

Potřebujete zpeněžit část majetku společnosti s ručením omezeným? Daňově výhodnější variantou přímého prodeje majetku společnosti může být rozdělení společnosti odštěpením a následný prodej obchodního podílu.

Rozdělení odštěpením podle §243 a násl. zákona č. 125/2008 Sb., o přeměnách obchodních společností a družstev v platném znění je jednou z možností, jak vyčlenit část majetku společnosti. Vyčleněná část majetku (a závazků) rozdělované společnosti přechází na existující nebo vznikající jednu nebo více nástupnických společností a společníci rozdělované společnosti se stávají společníky nástupnických společností. 

Daňově velmi zajímavé může být rozdělení společnosti s ručením omezeným, kde společníci - fyzické osoby splňují časový test 5 let účasti na společnosti pro dosažení osvobození příjmů z prodeje obchodního podílu od daně. Vyčlení-li totiž majetek určený k prodeji ze své s.r.o. do nově vzniklé společnosti, mohou následně prodat své podíly na nové společnosti a realizovat příjmy osvobozené od daně dle §4 odst. 1 písm. r) zákona o daních z příjmů.

Stejného efektu lze dosáhnout i u akciové společnosti, pokud akcionář - fyzická osoba nabyl akcie do konce roku 2007 a splní časový test 6 měsíců (případně 5 let) dle §4 odst. 1 písm. w) zákona o daních z příjmů ve znění platném do 31.12.2007.

Daniel Kunc
---

Mimořádné odpisy

23. duben 2009

Návrh na zkrácení doby odpisování hmotného majetku jde do 2. čtení

Na 56. schůzi Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR, která začíná 28. 4. 2009 jde do 2. čtení vládní návrh novely zákona o daních z příjmů, která má umožnit tzv. mimořádné odpisy hmotného majetku. Podle této novely by nový majetek zařazený v 1. a 2. odpisové skupině a pořízený v době od 1. 1. 2009 do 30. 6. 2010 mohl být daňově odpisován za výrazně kratší dobu.

Odpisy by se počítaly formou měsíčních odpisů, a to od měsíce následujícího po zařazení. Majetek zařazený do 1. odpisové skupiny by se odepisoval 12 měsíců, majetek zařazený do 2. odpisové skupiny 24 měsíců. Dále, pokud pronajímatel odpisuje majetek formou mimořádného odpisu, zkrátí se pro příslušný majetek stejným způsobem, tzn. na 12 resp. 24 měsíců, minimální doba trvání finančního pronájmu s následnou koupí najatého hmotného majetku. 

Daniel Kunc
---

Pravidlo nízké kapitalizace

16. duben 2009

Zvýšení poměrů mezi výší úvěrů a půjček od spojených osob a výší vlastního kapitálu a jiné změny aplikovatelné již pro zdaňovací období započaté v roce 2008

Novela zákona o daních z příjmů zveřejněná ve Sbírce zákonů dne 1. 4. 2009 zvyšuje poměry mezi výší úvěrů a půjček od spojených osob a výší vlastního kapitálu, podle kterých se omezuje daňová účinnost úroků (resp. finančních nákladů). Pravidlo tzv. nízké kapitalizace se nově uplatní, pokud poměr úvěrů a půjček od spojených osob a výší vlastního kapitálu překročí šestinásobek, v případě, kdy dlužníkem je banka nebo pojišťovna, resp. čtyřnásobek u ostatních poplatníků. V roce 2008 byl přitom tento poměr pro nové úvěry a půjčky nastaven u bank a pojišťoven ve výši trojnásobku a u ostatních poplatníků ve výši dvojnásobku. Jedná se tedy o uvolnění pravidel a návrat na výši poměrů platnou do roku 2007.

Další liberalizace spočívá v tom, že nově pravidlu nízké kapitalizace nepodléhají finanční náklady z úvěrů a půjček zajištěných spojenými osobami a finanční náklady z úvěrů a půjček podřízených jinému závazku.

Naopak zpřísněním je ta skutečnost, že za spojené osoby se pro účely pravidla nízké kapitalizace nově považují i věřitelé z těch smluv o úvěrech a půjčkách, kdy podmínkou pro jejich uzavření je poskytnutí přímo souvisejícího úvěru nebo půjčky anebo vkladu tomuto věřiteli osobou spojenou ve vztahu k dlužníkovi (tzv. back-to-back financování).

Dle přechodných ustanovení lze pravidlo nízké kapitalizace v novém znění použít retroaktivně již za zdaňovací období započaté v roce 2008. Tato retroaktivita se týká finančních nákladů plynoucích ze smluv o úvěrech a půjčkách uzavřených po 31. 12. 2007 a finančních nákladů plynoucích na základě dodatků uzavřených po 31. 12. 2007, kterými se mění výše poskytovaných půjček nebo úvěrů anebo výše úroků, ke smlouvám o úvěrech a půjčkách uzavřeným před 1. 1. 2008. U těchto "nových" smluv již právě v roce 2008 měly platit nižší poměry.

Pokud bylo do 31. 3. 2009 podáno řádné daňové přiznání na daňovou povinnost stanovenou podle starého znění zákona, je možné podat dodatečné daňové přiznání.

Daniel Kunc

Novější »

TOPlist