Články

---

Datové schránky? Finanční úřady až od 1.11.2009

8. září 2009

Datové schránky? Finanční úřady až od 1.11.2009

Ministerstvo financí ČR zveřejnilo informaci o tom, že datové schránky správců daně budou aktivovány až od 1.11.2009. Podobný záměr mají zřejmě i ostatní orgány veřejné moci, protože dosud byly aktivovány datové schránky jen velmi malému počtu úřadů a institucí, jedná se jen o výjimky. Na revoluci v doručování písemností, kterou slibovalo Ministerstvo vnitra ČR, tedy budeme muset ještě nějaký čas počkat.

Daniel Kunc
---

Daňové ráje budou poskytovat informace

8. září 2009

Daňové ráje budou poskytovat informace

Česká republika dnes (8.9.2009) navázala diplomatické styky s Knížectvím Lichtenštejnsko, které je považováno za daňový ráj, a které si zakládá na diskrétnosti pro klienty svých bank. Navázání diplomatických styků je přitom podmínka pro uzavření mezistátní smlouvy o výměně informací o podezřelých operacích, které mohou být prováděny za účelem praní peněz z trestné činnosti nebo daňových úniků. Smlouva, na jejíž přípravě pracuje Ministerstvo financí ČR, by měla českým úřadům například umožnit zjistit, kdo je vlastníkem podezřelých bankovních kont nebo kdo stojí za anonymními firmami registrovanými v Lichtenštejnsku. Obdobnou smlouvu má s Lichtenštejskem již uzavřenu Velká Británie.

Ministerstvo financí ČR nesděluje podrobnosti k přípravě smluv o výměně informací. Bylo však zveřejněno, že kromě Lichtenštejnska se jedná také se Švýcarskem, Seychely a Kajmanskými ostrovy, které o uzavření podobných smluv projevily zájem.

Daniel Kunc
---

Pozor na splatnost daní a pojistného

4. září 2009

Pozor na splatnost daní a pojistného

Daně a pojistné na zákonné sociální a zdravotní pojištění budeme muset platit dříve! Zákonem č. 285/2009 Sb., kterým se mění některé zákony v souvislosti s přijetím zákona o platebním styku, jsou novelizovány zákony o správě daní a poplatků, o pojistném na všeobecné zdravotní pojištění a o pojistném na sociální zabezpečení a příspěvku na státní politiku zaměstnanosti.

Novelizované předpisy totiž pro bezhotovostní převody nově definují dnem platby den, kdy dojde k připsání platby na účet poskytovatele platebních služeb správce daně, správy sociálního zabezpečení nebo zdravotní pojišťovny. V současné době u převodů z účtů vedených v České republice (a vedených v CZK u plateb daní) platí, že za den platby je považován již den, kdy je uskutečněno odepsání částky z účtu plátce.

Nový zákon o platebním styku definuje poskytovatelům platebních služeb maximální lhůty provádění platebních transakcí. V typickém případě, že daň nebo pojistné je hrazeno na základě elektronického platebního příkazu z účtu vedeného v České republice v českých korunách případně vedeného v eurech, musí poskytovatel platebních služeb připsat platbu na účet poskytovatele platebních služeb příjemce následující pracovní den po přijetí platebního příkazu.

Ve většině případů proto dojde k faktickému zkrácení lhůty pro zaplacení daní a pojistného o jeden pracovní den. Vznikne-li povinnost zaplatit daň nebo pojistné, je samozřejmě nutné počítat i s nutností dříve zpracovat daňové přiznání a povinné přehledy pojistného. Pamatovat je nutné také na změny trvalých příkazů k úhradě záloh. Změna je pro platby daní účinná od 1.11.2009, pro platby pojistného od 1.1.2010.

Daniel Kunc
---

Změna smlouvy o zamezení dvojího zdanění s Ruskem

2. září 2009

Změna smlouvy o zamezení dvojího zdanění s Ruskem

V letošním roce vstoupil v platnost Protokol ke Smlouvě mezi vládou České republiky a vládou Ruské federace o zamezení dvojího zdanění a zabránění daňovému úniku v oboru daní z příjmu a z majetku. Protokol vyšel ve sbírce mezinárodních smluv počátkem července 2009.

Protokol novelizuje znění původní smlouvy, přičemž některé změny jsou poměrně významné. Ruské firmy působící v České republice by měly zaznamenat, že do smlouvy byl doplněn koncept tzv. službové stálé provozovny, kdy daňová povinnost v ČR může vznikat i na základě poskytování služeb ruskou firmou, např. poradenských nebo manažerských.

Pro finanční operace může být významné, že upřesněné definice dividend a úroků již budou umožňovat zdanit ve státě zdroje úroky překlasifikované na dividendy podle pravidel nízké kapitalizace. Další změna, která může znamenat nové daňové povinnosti, je zdanění příjmů z prodeje společnosti, jejíž hodnota je z více než 50% tvořena nemovitým majetkem umístěným ve smluvním státě. Daň z takového prodeje má právo vybrat ten stát, kde je nemovitý majetek umístěn. Prodá-li tedy ruský daňový rezident podíl na české společnosti, která má více než 50% majetku v nemovitostech umístěných na českém území, musí v ČR podat daňové přiznání.

Nové znění smlouvy o zamezení dvojího zdanění se dle sdělení MF ČR bude uplatňovat od 1.1.2010.

Daniel Kunc
---

Výdajové paušály, zrušení knihy jízd

27. červenec 2009

Výdajové paušály, zrušení knihy jízd

Minulý týden schválil senát dvě novely zákona o daních z příjmů, které mohou znamenat zajímavé snížení daňové a administrativní zátěže některých daňových poplatníků. Shodou okolností jsou obě dvě novely přijaty formou tzv. přílepků. Zvýšení výdajových paušálů bylo přidáno do novely zákona o povinném značení lihu (senátní tisk č. 142) a změna v uplatňování nákladů na služební automobily byla přidána do novely zákona o správě daní a poplatků (senátní tisk č. 119).

Výdajové paušály

První z uvedených změn je zvýšení výdajových paušálů, které si mohou uplatnit daňoví poplatníci - fyzické osoby mající příjmy z podnikání a z jiné samostatné výdělečné činnosti místo nákladů v prokázané výši. Vyšší výdajový paušál znamená snížení nejen základu daně, ale i vyměřovacího základu pro sociální a zdravotní pojištění. Novelou dochází k navýšení paušálu u osob majících příjmy z řemeslných živností na 80% (dříve 60%) a u osob s příjmy z neřemeslných živností, z jiného podnikání podle zvláštních právních předpisů a z jiné samostatné výdělečné činnosti na 60% (dříve 50% a 40%). 

Zrušení knihy jízd

Druhá změna byla v médiích zjednodušeně prezentována jako "zrušení knihy jízd". Jedná se o možnost uplatnit za nejvýše 3 vlastní (tzn. ve vlastnictví poplatníka nebo jím najatá) silniční motorová vozidla používaná k dosahování zdanitelných příjmů místo prokázaných nákladů na pohonné hmoty a parkovné výdajový paušál ve výši 5 000 Kč za měsíc. Poplatník se tak může vyhnout vedení knihy jízd nebo prokazování cestovních náhrad v případě, že vozidlo není zahrnuto v obchodním majetku poplatníka - fyzické osoby. Povinnost vést knihu jízd zákon o dani z příjmu neukládá, ale správce daně přesto její předložení při daňových kontrolách často požaduje k prokázání výše nákladů na spotřebu PHM firemních automobilů. 

Je zřejmé, že výdajový paušál nebude výhodný pro všechny, ale zejména pro ty poplatníky, kteří s daným vozidlem najezdí relativně méně kilometrů. Limit kilometrů lze vypočítat v závislosti na spotřebě vozidla a ceně PHM. Výdajový paušál, daňové odpisy vozidla i ostatní náklady na provoz vozidla bude také nutné krátit o 20% v případě, že vozidlo bude používáno i pro soukromé účely. Přesto může být uplatnění paušálu velmi zajímavé. Je jisté, že kolem uplatňování paušálu na motorová vozidla vznikne ještě řada otázek, jako jednu z prvních bude nutné vyřešit, zda paušál na vozidlo může uplatnit pouze fyzická nebo i právnická osoba. 

Dle přechodných ustanovení obou výše uvedených novel lze zvýšené výdajové paušály i paušály na vozidla uplatnit již za zdaňovací období začínající v roce 2009.

Daniel Kunc

« Starší Novější »

TOPlist